GR11 De La Vajol a Requesens

 Dia 25 d'abril de 2022

Etapa 43 de la Transpirinenca


Aquesta etapa, com les altres de l’Alta Garrotxa i Alt Empordà recomanem fer-les durant els mesos que la calor no sigui forta. Aventurar-se per aquests camins el juliol i l’agost és molt dur i ens impedirà de gaudir del preciós territori.

Nosaltres ho hem fet cap a finals d’abril i ha estat un veritable plaer, les temperatures han estat suaus (20 graus) i hem pogut gaudir de la floració primaveral de matolls i arbustos, un espectacle meravellós.

La zona, a nivell geològic i de desnivells acumulat és poc espectacular, cal tenir en compte que som prop de la costa, prop del final-principi del GR11 i els cims han deixat de superar els mil metres. En canvi, és un bany de bellesa i beatitud de paisatges i flora per als ulls i la ment. També per a fer memòria dels esdeveniments passats, especialment la guerra engegada pels militars colpistes encapçalats pel sanguinari Francisco Franco contra el govern de la República legalment constituït.

 

Sortim de La Vajol, un poblet ben maco i tranquil, tot seguint la carretera que baixa cap al poble de l’Agullana. A tres kilòmetres trobem un trencall que ens indica la direcció de l’Església de Santa Eugènia, cap on hem de continuar. Hi arribem caminat per un bosc d’alzines sureres que ens protegeixen del sol i fan la caminada molt agradable. Fins arribar a l’església tenim una pujada curta però decidida, per camí ample. Els barrancs encara duen aigua, degut a les pluges de primavera, cosa que no trobarem a l’estiu. El complex és ben cuidat i l’entorn perfecte per a fer una petita aturada, prendre un glop d’aigua i menjar algun fruit sec.

 


Comença la baixada per pista, suau, cap al torrent de Querols i passem prop d’una de les sureres monumentals que trobem en aquest territori, en aquest cas catalogada amb el nom de “Suratell”. Durant el recorregut hi trobem força plantes en flor, ginesta i altres de semblades, com carolines i argelagues, totes d’un groc encès.












Continuem cap a la Jonquera, que ja s’albira. Tot el camí serà de baixada. Per arribar al poble cal creuar l’autopista i les línies de ferrocarril passant per diversos túnels. El darrer, el de l’autopista està una mica amagat, cal anar amb compte amb els senyals. Els boscos que anem trobant, propers a la Jonquera, es van cremar fa uns anys i tot i haver-se recuperat, els troncs encara són foscos. Si els toques, et deixen les mans negres.

Tot i que som a l’Abril, trobem una parella de noies alemanyes. Van començar el GR11 pel cantàbric, però en arribar a Candanchú van haver de deixar-ho per l’acumulació de neu i gel en els passos de muntanya. Llavors, van decidir anar fins al Cap de Creus i avançar cap a l’oest mentre la muntanya els ho permeti, en l’esperança que la neu vagi desapareixent.

 Fer el GR11 I entrar a la Jonquera és quelcom desagradable, quan portes tants dies per muntanyes i poblets.











Ens endinsem en el poble que cal travessar en direcció sud durant un parell de kilòmetres, fins arribar a la Plaça de l'Ajuntament. Girem a l'esquerra pel carrer de Sant Miquel -un estret passadís-, després a la dreta i després per la primera a l'esquerra (Carrer del Migdia).

Començarem la pujada a Santa Llúcia. Just abans d´arribar-hi trobem una taula amb font, un ambient molt agradable. Imaginem que a l’estiu, amb la calorada, serà com una mena d’oasi al desert. Un noi valencià que marxa en direcció contrària ens avisa que en el darrer tram, fins al coll, el camí està envaït per l’aigua dels rierols. Sorpresa! En una terra tan eixuta no esperàvem trobar tanta aigua.

Continuem pujant pel camí a través d'una zona boscosa devastada pel foc. En la part alta predomina el matoll i aflora la roca, amb gran quantitat de plantes i flors semblades a la Ginesta. Continuem envoltats d’alzines sureres que, tot i haver-se cremat fa un temps, s’han recuperat i ara fan goig. Quan arribem al Collet d'en Dutres ens trobem amb la grata sorpresa de veure, davant nostre, direcció nord, el pirineu nevat, amb el Canigó. A l’altra banda, direcció est, es pot veure tot el Golf de Roses . Poc a poc, anem fent la volta a l’Empordà, i la perspectiva va canviant, respecte a com el vèiem des de La Vajol.








Comencem a baixar cap al Coll de l'Auleda, travessant per una pista forestal. La creuem i seguim per sender fins al Coll de les Canals, on ens tornem a trobar novament amb la pista que seguirem a la dreta en suau baixada cap a Requesens.

 

A l’esquerra del camí, mig amagat per arbres, trobem les restes d’un avió (DC6 transformat en hidroavió), que participà a l’incendi de la Jonquera del 1986. 



Degut al fort vent i la mala visibilitat derivada del fum, l’avió s’estimbà contra la muntanya i perderen la vida els quatre ocupants. 





Una mica més endavant trobarem una placa que explica l’accident i qui eren els tripulants




 

Tota la baixada és plena de feixos d’espígol, ginesta falsa i matolls d’estepa blanca i rosa. Les flors, enormes i molt boniques. Val la pena fer aquestes etapes en aquests dies, la floració és fantàstica. Els barrancs continuen plens d’aigua, cosa que ens sorprèn, no imaginàvem que aquest territori fos tan verd.

 Arribem a la Finca Requesens (Can Ceferino), un complex agrícola, amb estables, tres petits masos, una casa alberg i altres construccions agrícoles. La Conxita i el seu marit s’encarreguen de mantenir-ho i anar-ho millorant. També tenen a mig fer un restaurant obert al públic. Ara, tenen habilitada una de les cases com a alberg (5 habitacions, bany i cuina) i també disposen de 3 masos per llogar-los independents. Tenen molta i molta feina, però l’entorn s’ho val. Ens saluden gats, gossos, oques i altres animals. 










Davant nostre s’alça el castell de Requesens, enorme, i unes increïbles vistes de l’Empordà.

Pel que fa al menjar, hem contactat prèviament amb una persona de Cantallops (Norma) que ens ha vingut a prepara el sopar, ens deixa l’esmorzar per a l’endemà i un entrepà i fruita per dinar mentre fem camí cap a Vilamaniscle.

El lloc està prou bé, tot i que encara tenen molta feina per a deixar-lo en condicions, però quan camines tants kilòmetres tot et sembla de primera.

En Resum, una etapa fàcil, però cansada pels molts kilòmetres. Durant molta estona hem hagut de trepitjar asfalt i pista, la qual cosa l'ha fet una mica avorrida. Els paratges, però, són molt bonics.

 Distància a recórrer: 27,2 kms

Desnivell: (+845m),(-904m)

Temps: 10 hores amb aturades

Dificultat: la dificultat principal és la distància i la calor a l'estiu.

Aigua: Entre la Vajol i la Jonquera no hi ha fonts. Al tram final de l'etapa, a partir de Sant Llúcia, hi ha diversos punts on agafar aigua.

A La Vajol podeu allotjar-vos a l’Hostal Comaulis (972535175) o als apartaments de Ca la Conxita (972 53 52 13). 

Telèfon de la Conxita de Requesens: 639271897

Telèfon de la Norma de Cantallops-Requesens: 663079744

Enllaç a la web de la transpirenaica: 

https://travesiapirenaica.com/gr11/lavajol-lajonquera-requessens.php

 


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada