Dia 5 (08/06/2018) Segona etapa del GR-11.
17 Kms.
Descripció de l’etapa.
Sortim de Bera després d’haver fet un café i pastes a un forn prop d’on hem dormit. Arribem al punt on està senyalitzat l’inici d’etapa del GR-11. Comença amb una pujada de 400 metres des de Bera fins al pic de Santa Barbara. Pujada dura perquè hi ha molta humitat a l’ambient i no fa gens de vent, la qual cosa et fa suar. Anem pujant per camins encimentats o asfaltats, doncs encara hi ha molts caserios que poblen la muntanya. El darrer tram és per un camí molt costerut fins arribar al cim. Hi ha un monument a tres escaladors morts en accident de muntanya. També hi ha un antic bunker militar. La vista de tota la vall del Bidasoa és fantàstica, val la pena, malgrat que, a aquesta hora, encara hi ha restes de boira que amaguen algunes parts.
Continuem per boscos de fatjos i roures immensos fins que arribem a la frontera amb França. Hi ha un bar i estan construïnt un hostal. En aquest punt trobem molts francesos fent turisme. El següent tram d’etapa passa per una zona plena de “palomeras” on es caça el colom “torcaz” quan migren a través d’aquests colls.
El camí continúa per més boscos i caserios i arribem a una vall ocupada per diversos caserios i instal·lacions enormes per estabular vaques. Per tot arreu hi ha merda de vaca i cavalls, fa molta pudor, imagino que incrementada per la humitat ambiental, però sigui com sigui és molt desagradable.
Continuem el camí per boscos de fagedes, castanyers, roures i altres arbres imponents. El camí és del tipus trenca-cames perquè és un continu pujar i baixar, anar vorejant petites valls.
Hi ha uns ramaders que han vingut a recollir les vaques i amb el cotxe les van empenyent pel camí al nostre darrere. Al principi són lluny però les vaques van cada cop més ràpid. Hem discutit pel ritme que hem de seguir i la Rosa, enfadada, s’ha anat quedant enrere i no se n’ha adonat que els animals estan a punt d’atrapar-la, són un bon ramat i grossos, que ocupen tot el camí. De sobte s’adona que els té a dos metres, s’espanta i comença a correr com una esperitada fins que m’atrapa. El tema de les vaques és el menys important , el que no ha estat correcte és haver-nos distanciat. Això no s’ha de fer mai a la muntanya, sempre cal anar plegats per si ens passa alguna cosa. Estem a les primeres etapes i encara hem de coordinar estats físics i estats d’ànim, respectar les aturades programades cada dues hores, i és important que qui tira més vagi darrere de qui tira menys, no a l’inrevés.
Arribem dalt del coll però fins que el GR-11 es creua amb la carretera que va d’Etxalar a Zugarramurdi hi ha encara un bon tros que sembla no hagin comptat els que han escrit l’etapa a la web de la transpirinenca.
Quan som al pla d’Ursu, també anomenat coll d’Ursumiatza, truquem l’home d’Etxalar que ens ha de venir a buscar amb el cotxe. Ens diu que arribarà d’aquí mitja hora, però si ho preferim podem anar baixant cap al poble i ja ens trobarà. Quan arribem al coll d’Oritziki resulta que el paio és allà, tot panxo, esperant que baixem. Ens agafa una mica d’emprenyamenta, però evitem manifestar-la perquè hem fet entre una cosa i una altra gairebé cinc quilòmetres de més, dels que havíem projectat i a darrera hora això es nota. Ens baixa al poble i ens porta a la casa on lloga l’habitació. És un poble preciós i la casa també. L’habitació de traca. Se’ns passa tota l’emprenyamenta.
Deixem les motxilles i anem a prendre una cervesa abans de no fer res, al bar de l’Ajuntament, que resulta el té llogat el mateix home que ens lloga l’habitació.
Tornem a dutxar-nos i descansar una mica i després sortim a passejar i veure el poble. És molt bell i agradable. Les cases són de postal. Hi ha molta gent al fronton, on estan jugant un partit, mentre els veïns s’ho miren, xerren i s’ho passen bé. Tothom parla euskera, cosa que ens agrada molt.
Per sopar anem al bar de l’Ajuntament, que també l’explota el de la casa rural. Deu ser una mena de Rumasin. La seva dona ens fa unes magnífiques amanides d’anxoves, croquetes, xipirons i entrecot. De postre un flam casolà i un postre del País fet amb iogurt, llimona i llet condensada. Boníssim!
Dormim molt bé i l’endemà esmorzem cafè amb llet i croissants al forn del poble. L’home de la casa rural ens puja de nou al port d’Ursumiatza per continuar caminant la segona part fins Elizondo. Ens cobra 10 euros pels dos viatges. Barat, comparat amb un taxi.
Resum itinerari:
Bera – Lizarreta 440m. – Coll de Narbalatz –Coll Ursumiatza (Orizki) 538m. – Coll de Bagabxeta – Coll d’Inaberri – Plans d’Ametzi – Elizondo 190m.
Jornada llarga . No s’ajusta a les guies. Carretera NA 8304que creua Bera. Cruïlla NA 1310. Ikastola Labeaga i pujada direcció Sud.
* Coll Sta. Bárbara 396m. Hi ha un bunker. Coll de Meaka 335m. i Coll de Sorokogaña 360m.
* Coll Idoia 270m. Cabana tancada. Fajos, cavalls. Sepulcres prehistòrics i una làpida moderna. Es veuen les penyes d’Aia i Larrún al Nord.
*Coll de Lizarieta/Liarrieta/Lizaieta. Mojón 44. 8,2 km. 1h 40’ 440 m. Venta Lizarreta. Una carretera el travessa. Aigua, cervesa. Frontera amb França. En el camí d’Usateguieta es travessa un rierol. Moltes aus. Anem cap el Sud-Est i coll de Lakaín 429m.
*Coll Narbalatz. Mojon 50. Controlar les marques.
Descendre per el camí ample i a 100 m baixar a mà dreta. Oraínbetasora i desprès descendre fins el coll d’Elordi 560m. Megalit de Maiko i Zentiñela.
*Coll d’Ursumiatza/Orizki. 4 h 20’ 16 km. L’atravessa una carretera.
Distancia/desnivel: 16,2 km / (+1.260 m), (-1.140 m)
Tiempo: 6h55min (tiempo de marcha sin paradas).
Dificultad: Etapa larga con mucho desnivel acumulado tanto de subida como de bajada. El camino esta perfectamente señalizado.
Agua: A un kilómetro de Bera. En el camino de Usateguieta atravesamos un riachuelo. Venta de Lizarrieta.
Tiempo: 6h55min (tiempo de marcha sin paradas).
Dificultad: Etapa larga con mucho desnivel acumulado tanto de subida como de bajada. El camino esta perfectamente señalizado.
Agua: A un kilómetro de Bera. En el camino de Usateguieta atravesamos un riachuelo. Venta de Lizarrieta.
Recorrido/Itinerario:
(0h0min; 0kms) Bera (35m). Una vez situados en la carretera NA-8304 que atraviesa Bera y une Pamplona con Irún, tomaremos el cruce de la carretera NA-1310, indicada como (Francia-Ibardín) y (Francia-Lizuniaga). A unos 500m llegaremos a una pequeña rotonda junto a un aparcamiento donde hay unos paneles del GR11, girar a la derecha. Junto a la Ikastola Labeaga parte una pista embreada que asciende en dirección sur entre caseríos (Barrio de Suspel ttiki). Aproximadamente a un kilómetro encontramos una fuente. Continuaremos por una pista a la derecha hasta salir a otra de hormigón -a la altura de los caseríos más altos- que seguiremos hacia arriba (S). Más adelante la pista se bifurca (izquierda) y da paso, poco después, a un camino de hierba muy enpinado por el que alcanzamos la cima de...
(0h55min; 2.9kms; Acum 2,9 kms) Santa Barbara (396m). En la cima hay un bunker y un monumento en recuerdo a tres montañeros fallecidos en la cara norte del Taillon. Continuamos por la loma cimera (E) hasta salir a un camino que seguimos unos 250m hasta el collado de Meaka (335m), donde lo abandonamos para seguir por otro -de frente- que asciende entre pinos a Sorokogaña (360m). Una bajada entre prados en la que pasamos junto al caserio de Larratenea nos deja en el collado de Idoia (270m), atravesado por una pista justo en el momento en que esta se bifurca. Seguimos de frente (E) por pista (60m), y luego a la izquierda -hacia arriba- durante unos 300m, hasta que la abandonamos en un cruce que tomamos a la derecha. Seguiremos otros 250m y giraremos a la izquierda por un camino que en otros 200m nos saca de nuevo a la pista. Continuar durante otros 400m dejando una balsa a la derecha hasta tomar un cruce a la derecha. En adelante, seguiremos la pista principal (camino de Usateguieta) hasta el...
(1h40min; 5,3 Kms; Acum 8.2kms) Puerto de Liarrieta/Lizaieta (440m). Atravesado por la carretera que une Etxalar con Sara, encontramos una venta-bar (productos básicos) y lo que debió ser el puesto fronterizo.
El puerto de Lizarrieta, por su situación y su orografía, es un lugar estratégico para el tránsito de las aves migratorias entre Europa y Africa (la vía atlántica) y uno de los lugares con mayor concentracion de aves rapaces y otras aves planeadoras. Debido a esa posición ideal para la observación y el estudio -junto con los emplazamientos más al Este de Lindus y Organbideska- surge el Proyecto Lindus.
Pero si por algo es conocido este lugar, es sin duda, por la caza con redes de palomas torcaces, tradición con cientos de años de antigüedad que nada tiene que ver con los puestos de caza con escopeta que encontramos a lo largo de toda la frontera, por los que se llegan a pagar grandes cantidades de dinero.
Cruzamos la carretera y continuamos por pista hasta el collado de Xorilepo (472m) donde nos encontramos con la variante GR11.3 que viene de Lesaka. Abandonamos la pista y seguimos la marcha (SE) por un camino que desciende a "Palomeras Usotegui", un restaurante que hoy encontramos cerrado. Seguimos por senda (E), dejamos unas bordas, pasamos el collado de Lakain (429m) y continaumos a media ladera hasta juntarnos con un camino ancho (1km desde el collado de Lakain) bajo el collado de Navarlatsa (mugarri 50), donde en 2014, algunas marcas habían desaparecido debido a la tala de árboles. Descender por el camino ancho y prestar atención a coger un camino que a 100m desciende a mano derecha. Cruzamos la regata de Argarate y llegamos al caserío de Maritonea (varios caseríos con una gran nave ganadera), donde hay un par de fuentes en las que podemos coger agua. Seguimos por pista, tomar un cruce a la derecha a 600m y 150m después, abandonar la pista (izquierda) en Orainbetasora (fuente y merendero). El GR asciende (S) por terreno cómodo hasta el collado de Elordi (560m) -donde coincide con un par de senderos arqueológicos que visitan los megalitos de Maiko y Zentiñela- y desciende girando hacia la izquierda (E) para alcanzar el collado de Iraza (535m), donde se incorpora a una pista por la que se sigue hasta el...
(4h20min; 8 kms; Acum 16.2kms) collado de Ursumiats/Urtsumiatza/ Orizki (538m), atravesado por una vieja carretera que sube desde Etxalar. Unos paneles informativos indican el sendero arqueológico que vimos anteriormente. El GR11 asciende por una pista (S) que justo antes de alcanzar el collado de Gaineko Saroia (607m) se bifurca (izquierda).
¿Dónde dormir?
Casa rural Mikelestonea III 948635075- 689042621-689246850, C/ Iñarreta, 31760 Etxalar
Alternatives:
Casa rural Olagaraia Tfno: 617677722,
Casa rural peruarnea Tfno: 948635174.
Pensión La Basque Tfno: 948635153
Hotel Venta Etzaler Tfno: 948635000 a 4 Km. A
lberg Tonpalenea Tfno: 689702891.
¿Dónde comer?
Altra informació
Ajuntament 948635005; Taxis 948635096-674644812; Turisme 948635386
Cartografía:
- SUA edizioak: Bidasoa Bertiz (Escala: 1/25.000) y Valle de Baztan (Escala: 1/25.000).
- Rando éditions: Pays basque Ouest (Escala: 1/50.000)
- Rando éditions: Pays basque Ouest (Escala: 1/50.000)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada